Rizsropogós Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: lábas, reszelő, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, panírozás zsemlemorzsával, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg rizs
12 dkg főtt füstölt sonka
½ csokor petrezselyem
4 dkg reszelt parmezán sajt
1 db tojás
4 evőkanál friss kenyérmorzsa
5 dl tej
ízlés szerint olaj
ízlés szerint paradicsommártás
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
Panírozáshoz:
20 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál liszt
1 db tojás

Elkészítés:

1. A tejet fele mennyiségű vízzel együtt lábosba öntjük. Beleszórjuk a rizst, megsózzuk és forrás után kis lángon körülbelül 15 percig pároljuk. A megmaradt folyadékot leszűrjük.

2. A rizst tálba tesszük az apróra vágott sonkával, a reszelt parmezánnal, a felaprított petrezselyemmel és a friss kenyérmorzsával együtt. Belekeverjük az egyik tojást és megfűszerezzük.

3. Jól összedolgozzuk és a masszából gombócokat formázunk, majd kissé ellapítjuk. A szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Itatósra szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Meleg paradicsommártást kínálunk mellé.

Sonka helyett maradék főtt vagy sült húst is keverhetünk a rizsmasszába. Hidegen is fogyasztható.

Paradicsommártás

200 dkg konzervparadicsom vagy
200 dkg friss paradicsom
1 fej darabolt fokhagyma
1 szál apróra vágott zeller
8 levél összetépkedett bazsalikom
1 szál darabolt sárgarépa
1 teáskanál kristálycukor
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
0.6 dl extraszűz olívaolaj
1 gerezd durvára vágott hagyma
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint só

Futtassuk meg olajon 5 perc alatt a hagymát, sárgarépát és a fokhagymát.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a petrezselymet, zellert, a bazsalikomot, a sót, a borsot és a cukrot.

Fedjük le és alacsony hőfokon pároljuk 45 percig, vagy amíg a paradicsom és az olaj el nem válik egymástól.

Ha simább mártást szeretnénk, passzírozzuk, vagy mixeljük át a keveréket.