Rizsropogós Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: lábas, reszelő, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, panírozás zsemlemorzsával, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tejet fele mennyiségű vízzel együtt lábosba öntjük. Beleszórjuk a rizst, megsózzuk és forrás után kis lángon körülbelül 15 percig pároljuk. A megmaradt folyadékot leszűrjük.
2. A rizst tálba tesszük az apróra vágott sonkával, a reszelt parmezánnal, a felaprított petrezselyemmel és a friss kenyérmorzsával együtt. Belekeverjük az egyik tojást és megfűszerezzük.
3. Jól összedolgozzuk és a masszából gombócokat formázunk, majd kissé ellapítjuk. A szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Itatósra szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Meleg paradicsommártást kínálunk mellé.
Sonka helyett maradék főtt vagy sült húst is keverhetünk a rizsmasszába. Hidegen is fogyasztható.
Paradicsommártás
Futtassuk meg olajon 5 perc alatt a hagymát, sárgarépát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a paradicsomot, a petrezselymet, zellert, a bazsalikomot, a sót, a borsot és a cukrot.
Fedjük le és alacsony hőfokon pároljuk 45 percig, vagy amíg a paradicsom és az olaj el nem válik egymástól.
Ha simább mártást szeretnénk, passzírozzuk, vagy mixeljük át a keveréket.