Fonott sertésszűz mustármártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 70 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: beforralás, elősütés, pácolás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db sertésszűz
2 evőkanál mustár
1 csokor petrezselyemzöld
2 szál rozmaring
2 dl tejszín
½ dl olaj
½ dl zöldségleves

Elkészítés:

1. A megtisztított sertésszüzet hosszában félbevágjuk, majd a fél szűzpecsenyéket darabonként három hosszú csíkra vágjuk (1.kép), úgy, hogy az egyik vége egészben maradjon.

2. A húscsíkokat szorosan összefonjuk (2. kép), majd a végét összetűzzük. Sóval, durvára morzsolt rózsaborssal, az aprított petrezselyemmel és rozmaringgal fűszerezzük (3. kép). Az előkészített húsfonatokat 1-2 órára hűtőbe tesszük pácolódni.

3. Ezután serpenyőben (4. kép), forró olajon pirosra sütjük, de vigyázzunk, hogy a hús, mivel eléggé vastag, teljesen átsüljön. Akár elősütés után, tepsibe téve sütőben 15 perc alatt készre süthetjük.

4. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a mustárt, felöntjük a zöldséglevessel, majd ha besűrűsödött, a tejszínt is belefőzzük. Sóval, borssal utóízesítjük.

5. Tálaláskor a paprikás törtburgonyát evőkanállal megformázva tányérra adagoljuk, mellélocsoljuk a mustármártást, és belefektetjük a fonott sertésszüzet. Petrezselyemmel díszíthetjük.

Paprikás tört burgonyát kínáljunk hozzá.