Fonott sertésszűz mustármártással Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 70 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: beforralás, elősütés, pácolás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A megtisztított sertésszüzet hosszában félbevágjuk, majd a fél szűzpecsenyéket darabonként három hosszú csíkra vágjuk (1.kép), úgy, hogy az egyik vége egészben maradjon.
2. A húscsíkokat szorosan összefonjuk (2. kép), majd a végét összetűzzük. Sóval, durvára morzsolt rózsaborssal, az aprított petrezselyemmel és rozmaringgal fűszerezzük (3. kép). Az előkészített húsfonatokat 1-2 órára hűtőbe tesszük pácolódni.
3. Ezután serpenyőben (4. kép), forró olajon pirosra sütjük, de vigyázzunk, hogy a hús, mivel eléggé vastag, teljesen átsüljön. Akár elősütés után, tepsibe téve sütőben 15 perc alatt készre süthetjük.
4. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a mustárt, felöntjük a zöldséglevessel, majd ha besűrűsödött, a tejszínt is belefőzzük. Sóval, borssal utóízesítjük.
5. Tálaláskor a paprikás törtburgonyát evőkanállal megformázva tányérra adagoljuk, mellélocsoljuk a mustármártást, és belefektetjük a fonott sertésszüzet. Petrezselyemmel díszíthetjük.
Paprikás tört burgonyát kínáljunk hozzá.