Fényezett oldalas Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 evőkanál szójaszósz
200 dkg csontos sertésoldalas
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál reszelt narancshéj
4 szál zöldhagyma
1 db narancs
2 és fél dl tyúkhúsleves
4 szelet friss gyömbérgyökér

Elkészítés:

1. Az oldalast a hentessel 5 centiméteres darabokra vágatjuk. Lábosba tesszük.

2. Hozzáadjuk a zöldjével együtt nagyobb darabokra vágott újhagymát, a meghámozott narancsot és a szójaszósz felét. Annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi.

3. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Leszűrjük, a főzőlevet félretesszük.

4. Ha a hús kihűlt, wokban vagy nagy serpenyőben megforrósítjuk az olajat. Beletesszük a húst és megpirítjuk.

5. Tálban összekeverjük a cukrot, a tyúkhúslevest, a maradék szójaszószt és a reszelt narancshéjat.

6. A húsra öntjük, és továbbra is nagy lángon, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a lé besűrűsödik és mindenütt bevonja a húst (7-8 perc). Vigyázat, a cukor könnyen megég!

Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

1 db egész, darabolt tyúk vagy
1 db egész, darabolt csirke
30 dl víz
1 fej hagyma
2 db paradicsom
1 szem burgonya
1 szál petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük a vízzel, és 2-3 órán át főzzük. Ha elkészült, a húsokat, a csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük.