Vegyes sertéspörkölt gazdagon Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, pirítás, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg vegyes sertéshús
1 pár debreceni
4 nagyobb hámozott, negyedelt paradicsom
1 fej kockára vágott hagyma
1 szál karikára vágott sárgarépa
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 és fél dl marhahúsleves
2 és fél dl testes vörösbor
1 teáskanál köménymag
2 teáskanál pirospaprika
3 evőkanál sertészsír

vagy

3 evőkanál olaj
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az oldalast a hentessel 3-4 centiméteres darabokra vágatjuk. A tarját és a combot nagyobb kockákra vágjuk.

2. Nagy lábosban olajat forrósítunk és beledobjuk a húsokat. Körös-körül megpirítjuk, sóval ízesítjük.

3. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, a felkarikázott sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Két percig kevergetve pirítjuk. Meghintjük a köménymaggal, majd ha pattogni kezd, a pirospaprikával is.

4. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Felöntjük a borral és fedő alatt, kis lángon körülbelül 1,5 órát főzzük.

5. Az elpárolgott nedvességet húslevessel pótoljuk. Galuskával körítjük.

Galuska

2 db kissé felvert tojás
1 dl tej
50 dkg liszt
3 evőkanál olaj
ízlés szerint só

1. Fazékban felteszünk sós vizet főni.

2. A lisztet a kissé felvert tojással, 2 evőkanál langyos olajjal, a tejjel és sóval elkeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta se túl lágy, se kemény ne legyen. Éppen annyira vegyítjük össze az anyagokat, hogy ne legyen csomós.

3. Galuskaszaggatót teszünk az edényre, és fakanállal kevergetve átszaggatjuk a tésztát. (Vagy vizezett vágódeszkáról késsel szaggatjuk ki, és csúsztatjuk a főzővízbe.) Akkor van készen, ha a galuska feljött a víz tetejére.

4. Leszűrjük, és a maradék felforrósított olajjal elkeverjük. Tálalásig vízfürdőn tartjuk.

Marhahúsalaplé

100 dkg marhacsont
100 dkg rostélyos
30 dl víz
1 fej hagyma
2 db paradicsom
1 szem burgonya
1 szál petrezselyem
2 szál sárgarépa
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük 3 liter vízzel, és 2-3 órán át főzzük. Ha elkészült, a húsokat, a csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük.