Vegyes sertéspörkölt gazdagon Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, pirítás, zúzás
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. Az oldalast a hentessel 3-4 centiméteres darabokra vágatjuk. A tarját és a combot nagyobb kockákra vágjuk.
2. Nagy lábosban olajat forrósítunk és beledobjuk a húsokat. Körös-körül megpirítjuk, sóval ízesítjük.
3. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, a felkarikázott sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Két percig kevergetve pirítjuk. Meghintjük a köménymaggal, majd ha pattogni kezd, a pirospaprikával is.
4. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Felöntjük a borral és fedő alatt, kis lángon körülbelül 1,5 órát főzzük.
5. Az elpárolgott nedvességet húslevessel pótoljuk. Galuskával körítjük.
Galuska
1. Fazékban felteszünk sós vizet főni.
2. A lisztet a kissé felvert tojással, 2 evőkanál langyos olajjal, a tejjel és sóval elkeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta se túl lágy, se kemény ne legyen. Éppen annyira vegyítjük össze az anyagokat, hogy ne legyen csomós.
3. Galuskaszaggatót teszünk az edényre, és fakanállal kevergetve átszaggatjuk a tésztát. (Vagy vizezett vágódeszkáról késsel szaggatjuk ki, és csúsztatjuk a főzővízbe.) Akkor van készen, ha a galuska feljött a víz tetejére.
4. Leszűrjük, és a maradék felforrósított olajjal elkeverjük. Tálalásig vízfürdőn tartjuk.
Marhahúsalaplé
Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük 3 liter vízzel, és 2-3 órán át főzzük. Ha elkészült, a húsokat, a csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük.