Paprikás sertészűz Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, párolás, pirítás
Adag: 1 adag
Elkészítés:
Hevítsük fel az olajat serpenyőben, és időnként megkeverve pirítsuk benne a vékonyan felszeletelt vöröshagymát 10-15 percig, amíg megpuhul, és kissé megbarnul. Vágjuk a húst falatnyi darabokra, aztán tegyük palacsintasütőbe, és elég nagy lángon, kevergetve, pirítsuk barnára. Szórjuk rá a pirospaprikát, majd öntsük hozzá a levest, és forraljuk fel.
Fedjük le a serpenyőt, és pároljuk a húst puhára 30-35 perc alatt. Keverjük bele a tejszínt, és főzzük vele 2 percig. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott, friss petrezselyemzölddel, kínáljunk hozzá rizst és zöld színű párolt zöldséget.
Marhahúsleves
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.