CSOKOLÁDÉPUDING Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 20 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: alufólia, habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, kötözőzsineg, pudingforma, sütő, sütőpapír, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: gőzölés, gőzpuding készítése, habverés, kikeverés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg sótlan vaj
12 és fél dkg olvasztott étcsokoládé
10 dkg lágy barna cukor
3 db szétválasztott tojás
1 teáskanál vaníliaesszencia
12 és fél dkg finomliszt
½ teáskanál sütőpor
1 evőkanál kakaópor
½ teáskanál szódabikarbóna
 dl tej
2 evőkanál konyak
A csokoládéöntethez:
1 evőkanál konyak
 dl tejszín
12 és fél dkg durvára tört étcsokoládé

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 1,25 literes pudingos tálat, az alját kibéleljük kör alakú sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gáz 4. fokozat). A vajat a cukor felével krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a 3 tojássárgáját, a csokoládét és a vaníliát. Elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a szódabikarbónát. A vajas krémbe kanalazzuk felváltva hol a lisztet, hol a konyakos tejet, és hozzákeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, fokozatosan belekeverjük a maradék cukrot, amíg kemény és fényes lesz. Beleforgatjuk a csokoládés keverékbe.

2. A keveréket a pudingos tálba öntjük. Fóliával szorosan lefedjük. Zsineggel körbekötözzük. Mély tűzálló tálba tesszük, és annyi forró vizet öntünk alá, hogy a tál feléig érjen. 75 percig sütjük, amíg a tűre már nem ragad tészta. Tálra fordítjuk.

3. A csokoládéöntethez a hozzávalókat elkeverjük egy hőálló tálban. A tálat egy fazék forró víz fölé állítjuk, és simára keverjük. A pudingot az öntettel és tejszínhabbal kínáljuk.