CSOKOLÁDÉPUDING Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 20 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: alufólia, habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, kötözőzsineg, pudingforma, sütő, sütőpapír, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: gőzölés, gőzpuding készítése, habverés, kikeverés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Kivajazunk egy 1,25 literes pudingos tálat, az alját kibéleljük kör alakú sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gáz 4. fokozat). A vajat a cukor felével krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a 3 tojássárgáját, a csokoládét és a vaníliát. Elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a szódabikarbónát. A vajas krémbe kanalazzuk felváltva hol a lisztet, hol a konyakos tejet, és hozzákeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, fokozatosan belekeverjük a maradék cukrot, amíg kemény és fényes lesz. Beleforgatjuk a csokoládés keverékbe.
2. A keveréket a pudingos tálba öntjük. Fóliával szorosan lefedjük. Zsineggel körbekötözzük. Mély tűzálló tálba tesszük, és annyi forró vizet öntünk alá, hogy a tál feléig érjen. 75 percig sütjük, amíg a tűre már nem ragad tészta. Tálra fordítjuk.
3. A csokoládéöntethez a hozzávalókat elkeverjük egy hőálló tálban. A tálat egy fazék forró víz fölé állítjuk, és simára keverjük. A pudingot az öntettel és tejszínhabbal kínáljuk.