Sertésmáj fűszeres lében Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: burkolás, darabolás, szeletelés, hámozás, párolás, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg sertésmáj
20 dkg sertésháló
2 dl száraz fehérbor
8 szál zsályalevél
10 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
1 ág rozmaring
1 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A megtisztított májat nyolc egyforma darabra vágjuk, ezeket egy-egy zsályalevéllel egyenként sertéshálóba csavarjuk.

2. Serpenyőbe tesszük a kis kockákra vágott szalonnát, hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott hagymát, a rozmaringágról lecsipkedett leveleket, a durvára vágott petrezselymet, és néhány percig sütjük.

3. Beletesszük a májat, legalább 20 percig alacsony hőmérsékleten puhítjuk, a vége felé hozzáöntjük a bort, sózzuk, borsozzuk. Pirított polenta szeletekre rendezzük, és főtt babbal tálaljuk.

Grillezett polenta

1 adag polenta
2.5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 evőkanál friss bazsalikom

1. Az alaprecept szerint polentát készítünk.

2. Belekeverjük a frissen reszelt parmezán sajtot és az aprított friss bazsalikomot. Szétterítjük egy nagy pizzaformában, mintegy 2 cm vastagon. Félretesszük hűlni.

3. A kihűlt polentát cikkekre vágjuk. Vékonyan megkenjük olajjal, és előmelegített grillben mindkét oldalát 3 percig sütjük, vagy amíg a cikkek ropogósak lesznek. Melegen fogyasztjuk.