Pontykocsonya Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: géz, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, forralás nélküli főzés, hámozás, hűtés, lerakás, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A zöldségeket a babérlevéllel és borsszemekkel nagyobb edénybe rakjuk, ráfektetjük a halszeleteket. Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, megsózzuk, felforrósítjuk, és egészen is kis lángon gyöngyöztetjük a vizet (nem szabad forralni!), amíg a hal megfő, de nem lesz túl puha. Óvatosan kivesszük a főzőlevéből, és hagyjuk kihűlni.
2. A főzőlevet finom vászonkendőn átszűrjük. A zselatint felolvasztjuk egy kevés kihűlt főzőlében.
3. A bort a maradék főzőlével kiegészítjük kb. 6 dl-re, hozzáadjuk a zselatint, ismét felforrósítjuk (nem szabad forralni, mert a zselatin zavaros lesz!).
4. Halformájú tálalótál aljára öntünk egy vékony réteg zselatinlevet, és hagyjuk, hogy megkeményedjen.
5. Ezután rátesszük a halszeleteket, sárgarépával díszítjük, majd az egészre ráöntjük a maradék levet, és 5-6 órára hideg helyre tesszük. Citromszeletekkel és petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.