Zöldbabos palócgulyás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, kés, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg zöldbab
50 dkg marha apróhús

vagy

50 dkg birkahús
2 evőkanál liszt
1 csomó újhagyma
1 csomó petrezselyemzöld
50 dkg újburgonya
2 dl tejföl
3 evőkanál olaj
3 szál zellerlevél
2 evőkanál citromlé
2 db babérlevél
ízlés szerint köménymag
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint pirospaprika

Elkészítés:

A húst apró kockákra vágjuk. A karikára vagdalt hagymát megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a húst és addig pároljuk, amíg pirulni kezd. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott zöldbabot és együtt puhára főzzük, majd beletesszük a meghámozott, kockára vágott újburgonyát. Még 10 percet főzzük, végül sózzuk és fűszerezzük. A tejfölt összekeverjük a liszttel, az apróra vágott petrezselyemmel és zellerlevéllel, a citromlével és összeforraljuk a gulyással.

A nagy palóc, Mikszáth Kálmán tiszteletére kreált étel, mely eredetileg ürühúsból készült.