Palócleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, séfkés, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forrázás, főzés, habarás, hámozás, párolás, pirítás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg burgonya
25 dkg zöldbab
50 dkg ürücomb

vagy

50 dkg ürülapocka
1 csokor kapor
másfél dl tejföl
2 dkg liszt
1 db babérlevél
1 késhegynyi őrölt köménymag
1 gerezd fokhagyma
1 csapott kávéskanál paprika
5 dkg zsír
1 nagyobb fej vöröshagyma
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A húst apró kockára vágjuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.

2. Pörköltalapot készítünk, a húst beletesszük, és kavargatva, nagy lángon 1-2 percig pörköljük; sózzuk, majd mérsékeljük a hőt, a húshoz adjuk a zúzott fokhagymát, a köménymagot. Fedő alatt puhára pároljuk.

3. A feldarabolt zöldbabot babérlevéllel ízesített kevés sós vízben puhára főzzük.

4. A krumplit megtisztítjuk, kis kockára vágjuk, kevés vízben megpuhítjuk. Amikor megfőttek, levükkel együtt a pörköltalaphoz adjuk, a levest kiegészítjük 1,5 literre, behabarjuk.

5. Tálaláskor a babérlevelet kidobjuk, és a leves tetejét megszórjuk a finomra aprított kaporral.

A nagyon kedvelt, s mára már igazán „magyarossá” vált palóclevest törzsvendégének, Mikszáth Kálmánnak alkotta egyik születésnapjára Gundel János, és az írónak oly kedves vidék lakóiról nevezte el.