Roston sült galamb Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillrács, séfkés
Eljárások: formázás, grillezés, kicsontozás

Adag: 2 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db galamb
1 db citrom
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Nyissuk ketté a galambokat a hátoldaluknál. Formáljuk laposra az oldalakat. A lehető legtöbb kis csontot vegyük ki. Sózzuk, borsozzuk. Kenjük be olajjal, majd szórjuk meg prézlivel.

2. A sütés idejéig tároljuk hideg helyen.

3. Tegyük a szárnyasokat a rostra, de előbb olajozzuk be őket.

4. Süssük mindegyik oldalát 10 percig, ügyelve arra, hogy fokozatosan piruljon a bőre. (A sütést úgy kezdjük, hogy a belső felét tegyük előbb a tűz fölé.) Tálaljuk citromszeletekkel és ördögi szósszal.

Friss salátával tálaljuk.

Ördögi szósz

2 dl borjúvelő
3 db mogyoróhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl borecet
1 csipet frissen őrölt fehér bors
3 kávéskanál sűrített paradicsom
6 dkg vaj
ízlés szerint tárkony
ízlés szerint turbolya
ízlés szerint petrezselyemzöld

Sűrítsük be kis tűzön az ecet és fehérbor keverékét a vékonyan felszelt hagymával és egy jó csipetnyi őrölt borssal. Mikor már sűrű a mártás, adjuk hozzá a borjúvelőt és a paradicsomsűrítményt. Tehetünk hozzá kevés maradék erőlevest is, esetleg leveskockából. Tegyük a kész szószt porcelánedénybe.

Tálalás előtt még adjuk hozzá a vajat és a fűszerkeveréket (egyharmad rész petrezselyem, egyharmad turbolya, egyharmad tárkony).