Sültgalamb Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, csontozókés, keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, hámozás, kicsontozás, kimagozás, párolás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db konyhakész, egész galamb
2 szem kimagozott fekete olajbogyó
2 ág rozmaring
4 db zsályalevél
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
10 dkg szikkadt fehérkenyér
½ üveg száraz fehérbor
½ üveg száraz vörösbor
1 db leve és reszelt héja citrom
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A mártáshoz a galamb szárnyvégeit, nyakát és fejét levágjuk, amennyire lehet, kicsontozzuk, megmossuk. A belsőségeket kis kockákra vágjuk. A rozmaringleveleket a zsályával együtt összevagdaljuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.

2. Mélyebb serpenyőben, kevés forró olívaolajon az előkészített hozzávalókat állandóan kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a darabokra tört fehér kenyeret. Egy pohárnyi fehérbort félreteszünk, a többit a vörösborral a serpenyőbe öntjük, forrni hagyjuk, amíg a lé egyharmada elpárolog.

3. Egy másik serpenyőben a maradék olajat felforrósítjuk, a húst átsütjük, ráöntjük a maradék fehérbort, lefedjük, és a húst kb. 45 perc alatt csaknem puhára pároljuk. A visszamaradt pecsenyelevet félretesszük.

4. A mártást átszűrjük, a pecsenyelevet, a citrom levét és héját belekeverjük. A húst falatnyi darabokra, az olajbogyót félbevágva beletesszük. Ha szükséges, még fűszerezzük, és a húst még kb. 20 percig pároljuk. Tányézokra adagoljuk, fehér kenyérrel kínáljuk.

Száraz rozé illik hozzá.
Nagyon aromatikus, virágos, száraz, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.