Pestós ricottával töltött csirkemell paradicsomos öntettel Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, grillező, grillrács, hűtőszekrény, kés, keverőtál, reszelő, turmixgép, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, felszúrás, grillezés, hámozás, hűtés, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, préselés, reszelés, gyalulás, töltés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál pesto szósz
10 dkg ricotta sajt
4 db 18 dkg-os, kicsontozott csirkemellfilé
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
néhány salátalevél
A paradicsomöntethez:
50 dkg hámozott, kimagozott paradicsom
1 db leve és reszelt héja zöldcitrom
1 dl olívaolaj
1 csokor friss metélőhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A pestót és a ricottát kikeverjük egy kis tálkában, amíg alaposan összevegyülnek. Éles késsel mély lyukat vágunk a csirkemellek oldalába, zsebet formálunk, ezekbe töltjük a ricottás keveréket kanállal. Ezután a csirkemelleket az eredeti formájukra nyomkodjuk vissza, majd egy tálra helyezzük, lefedjük, majd 30 percre hűtőbe tesszük.

2. Az öntethez turmixgépbe öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a metélőhagymát, és simára turmixoljuk. A keveréket egy tálkába kaparjuk, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a zöldcitrom levét és finomra reszelt héját. Sóval, borssal ízesítjük.

3. Bekenjük a csirkemellet olívaolajjal, és borssal ízesítjük. Egészen forró grillen körülbelül 8 percig grillezzük mindkét oldalát, illetve amíg átsül vagy megpuhul. Tálalóedényre tesszük, rámerjük a paradicsomöntetet, és rögtön tálaljuk.

A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.

Pesto

10 dkg reszelt parmezán sajt
5 dkg fenyőmag
8 dkg friss bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj

1. A bazsalikomleveleket letépjük a szárról, jól megmossuk, salátacentrifugában alaposan leszárítjuk, vagy konyharuhával leitatjuk róluk a nedvességet.

2. A parmezán sajtot konyhai robotgépben kenyérmorzsa állagúra daráljuk. Hozzátesszük a fokhagymát meg a fenyőmagot is, durvára eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a bazsalikomot is, és az egészet összemixeljük.

3. Az olívaolajat lassan a pépbe csurgatjuk, hogy kenhető masszát kapjunk.

4. A pestót frissen főzött spagettihez keverjük, vagy a faszenes grillen sült húsokhoz, zöldségekhez kínáljuk. A mártás, lefedve,

3 napig a hűtőszekrényben eltartható.