Májszeletek parasztosan Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darálás, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, staubolás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 szelet borjúmáj
½ csomó snidling
2 dl vörösbor
2 dl húsleves
3 fej hagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 kávéskanál só
½ csomó petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
2 csésze liszt
1 dl tejszín
4 db paradicsom
1 csipet ételízesítő
2 evőkanál liszt
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Mossuk meg a májszeleteket és forgassuk meg lisztben.

2. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, pirítsuk meg benne a sóval eldörzsölt fokhagymát, tegyük bele a májat, és süssük mindkét oldalon kb. 2 percig.

3. Olvasszuk ki a hátramaradó zsírban az apró kockákra vagdalt szalonnát.

4. Tegyük hozzá a felszeletelt hagymát, és kicsit dinszteljük.

5. Szórjuk meg liszttel, öntsük fel vörösborral, utána a húslevessel, majd lefedve, közepes lángon 10 percig főzzük.

6. Finomítsuk a tejszínnel, és keverjük hozzá a meghámozott paradicsomot a magvas része nélkül.

7. Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, és tegyük bele a felaprított fűszernövényeket. A májszeleteket a mártással együtt tálaljuk.

Burgonyaropogóssal, burgonyakrokettel tálaljuk.
Maradék húslevessel vagy húsleveskockával is készíthető.