Római zsályás borjú Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, grillező, hústű, keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, grillezés, hámozás, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A burgonyát körülbelül 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk egy nagy serpenyőben, 2 evőkanál olajon. Sózzuk, borsozzuk.
2. A borjúhúst 2 evőkanál vajon és a maradék olajon – oldalanként körülbelül 2 perc alatt – megpirítjuk.
3. Felmelegítjük a grillsütőt. A borjút grilltepsibe rakjuk. A húsok tetejére szórjuk a reszelt sajtot, ráhelyezzük a sonkaszeleteket és a zsályalevelet. Fogpiszkálóval rögzítjük. Körülbelül 2 percig grillezzük, amíg a sajt meg nem olvad.
4. Felolvasztjuk a maradék vajat abban a serpenyőben, amelyben a borjút sütöttük. Hozzáöntjük az alaplevet és a bort. Felforraljuk. Alacsony hőfokon körülbelül 2 percig főzzük, amíg a szósz kissé be nem sűrűsödik.
5. Hozzákeverjük a zsályát. A borjút a burgonyával és a serpenyőben készült szafttal tálaljuk.
Marhahúsalaplé
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.