Borjúsült citrommártásban Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kötözőzsineg, serpenyő, tűzhely
Eljárások: formázás, kötözés, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg borjúhús
2 db citrom
2 evőkanál vaj
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál liszt
2 és fél dl marhahúsleves
ízlés szerint só

Elkészítés:

A húst (lehetőleg lapockát válasszunk) kötözzük meg konyhai zsineggel. A vaj felét melegítsük fel egy vastag falú serpenyőben. Sózzuk meg a húst, majd jól pirítsuk meg a vajon. Keverjük hozzá a lisztet és a húslevest. Fedjük le, és közepes láng felett pároljuk körülbelül 75 percen keresztül.

Kb. 15 perccel a hús elkészülte előtt egy kis serpenyőben olvasszuk meg a maradék vajat. Tegyük bele a petrezselymet és a citromok levét, majd alacsony láng felett pároljuk. A húst egy melegített tálon szeleteljük fel és a mártást kanalazzuk a tetejére. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Chiantit kínáljunk hozzá.
Párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.