Marinírozott hal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, hámozás, hűtés, lerakás/rétegezés, pácolás, párolás, sütés bő zsiradékban, szikkasztás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg vékonyra szeletelt fehér hagyma
100 dkg halivadék
5 dl vörösbor
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
5 dl étolaj
30 dkg liszt
ízlés szerint só

Elkészítés:

A halat hideg, folyó víz alatt mossuk meg és szárítsuk le. Enyhén lisztezzük be. Hevítsük az olajat nagy serpenyőben forróra, de ne füstöljön, és a halat adagonként süssük halvány aranybarnára. Lyukacsos kanállal szedjük ki, és papírtörlőn itassuk le. Hintsük meg kevés sóval. A sütéshez használt olajat öntsük ki, és ugyanebbe a serpenyőbe öntsük az extraszűz olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát és közepes tűzön pároljuk nagyon puhára. Adjuk hozzá az ecetet, majd sózzuk. Lassan forraljuk még 10 percig. Húzzuk félre. A halat és a hagymát rétegezzük laposabb tálba. Az ecetet öntsük a tetejére, és hagyjuk hűlni. A tetejét fedjük le celofánnal és 2 napig érleljük hűtőben tálalás előtt.

Könnyű, száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Olaszországban apró nyelvhalat, tőkehalat, angolnát, vörös márnát és szardíniát használnak a recepthez. A spratt sprotnival, hering- és szardíniaivadékkal tökéletesen helyettesíthető.