Pácolt szardínia Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, hámozás, marinálás, sütés bő zsiradékban

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg konyhakész szardínia
igény szerint olaj
igény szerint liszt
A díszítéshez:
ízlés szerint karikára vágott vöröshagyma
ízlés szerint apróra vágott kapor
ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöld
A páchoz:
5 dl halalaplé
1 szál apróra vágott fehérrépa
1 nagyobb apróra vágott sárgarépa
3 fej apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 teáskanál kristálycukor
1 db babérlevél
4 evőkanál ecet
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A szardíniákat lisztbe forgatjuk, és a forró olajban aranyszínűre sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.

2. A pácléhez a zöldségeket a felforrósított olajban kisütjük, hozzáöntjük a hallevet, sóval, borssal, a cukorral és a babérlevéllel ízesítjük. Lefedjük, 20 percig kis lángon lassan forraljuk. Az ecettel ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni.

3. A szardíniákat a kihűlt páclében 180-240 percen keresztül állni hagyjuk. A zöldfűszerekkel és hagymakarikákkal díszítve tálaljuk.

Halalaplé

200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
2 db babérlevél
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.