Pontyhalászlé Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, filéző kés, hűtőszekrény, kés, keverőtál, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, filézés, forralás, főzés, hámozás, hűtés, passzírozás, áttörés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A halat megtisztítjuk, kibelezzük, a tejet (ikrát) félretesszük. A hal fejét, farkát levágjuk, a fejből a keserűfogat eltávolítjuk. A haltörzsből filéket készítünk, ezeket háromujjnyi darabokra vágjuk, sózzuk, megszórjuk kevés pirospaprikával, és hűtőben félretesszük.
2. A halfejet, -farkot és -gerincet, esetleg a felfogott halvért is, egy mély edénybe tesszük, rászeljük a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd felengedjük hideg vízzel.
3. Felfőzzük, és amikor forrni kezd, belehintjük a megmaradt pirospaprikát, megsózzuk, és nagy lángon 50-60 percig forraljuk.
4. Átszűrjük, a szűrőből a nagyobb csontokat kiszedjük, a többi részt a szűrőn áttörjük. A levet újraforraljuk, beletesszük az előkészített halhúst, -tejet, -ikrát, 15-20 percig forraljuk, majd azonnal tálaljuk. Nem szabad keverni, csak az edényt rázogatni.