Kelkáposzta-főzelék Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  olcsó

Eszközök: fazék, lábas, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, rántás

Adag: 4-5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg kelkáposzta
50 dkg krumpli
2 evőkanál olajos rántás
1 késhegynyi szódabikarbóna
ízlés szerint köménymag
ízlés szerint pirospaprika
ízlés szerint só

Elkészítés:

A jól megmosott kelkáposztát csíkokra vágjuk és annyi sós, szódabikarbónás vízben, hogy ellepje, félig megfőzzük. Hozzáadjuk a meghámozott, apró kockára vágott krumplit, a leveskockát, a fűszereket és addig főzzük, míg a krumpli is megpuhul. A rántást kevés vízzel elkeverjük és együtt még egyszer felforraljuk. A legjobb hozzá egy szelet lecsós marhahús vagy csirkecomb.

Ehhez a főzelékhez feltétként marhapörkölt, fasírt, sült kolbász vagy sült oldalas illik.
Ízletesebb lesz a kelkáposzta főzelék, ha füstölthússal vagy annak főzőlevével készítjük, és fokhagymával is fűszerezzük.