Spenótszuflé Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, habverő, kés, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hámozás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagy tojás
14 dkg tisztított spenót
1 evőkanál finomszemcséjű zsemlemorzsa
¼ teáskanál borkő
4 dkg reszelt gruyere sajt
1 és ¼ dl forró tej
másfél evőkanál finomliszt
1 szál apróra vágott újhagyma
3 dkg vaj
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A vaj felét felforrósítjuk, és az újhagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a vastag ereitől megtisztított, megmosott, de le nem csepegtetett spenótot, és addig kevergetjük, amíg összeesik, és a leve elpárolog. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

2. Egy másik serpenyőben a maradék vajat felforrósítjuk, a lisztet 2 percig kevergetve pirítjuk benne, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és a tojások sárgáját egyenként a mártásba keverjük. A spenótot kinyomkodjuk, hogy eltávolítsuk a maradék levét, apróra vágjuk, és 3 dkg finomra reszelt sajttal együtt belekeverjük a mártásba.

3. A sütőt egy sütőlemezzel együtt előmelegítjük 200 °C-ra. A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a borkőt, és alaposan felverjük. A habból előbb 1 nagy kanálnyit keverünk a spenótos mártásba, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk az összes habot.

4. Szétosztjuk négy 1,5 dl űrtartalmú, zsemlemorzsával beszórt sütőformába. A tetejét meghintjük a maradék sajttal. A formákat a forró sütőlemezre helyezzük, és betesszük a sütőbe. A hőfokot azonnal 190 °C-ra csökkentjük, és kb. 15 percig sütjük, amíg a szuflé szépen felemelkedik, és aranybarnára pirul. Azonnal tálaljuk.