Spenótszuflé Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, habverő, kés, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hámozás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A vaj felét felforrósítjuk, és az újhagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a vastag ereitől megtisztított, megmosott, de le nem csepegtetett spenótot, és addig kevergetjük, amíg összeesik, és a leve elpárolog. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
2. Egy másik serpenyőben a maradék vajat felforrósítjuk, a lisztet 2 percig kevergetve pirítjuk benne, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és a tojások sárgáját egyenként a mártásba keverjük. A spenótot kinyomkodjuk, hogy eltávolítsuk a maradék levét, apróra vágjuk, és 3 dkg finomra reszelt sajttal együtt belekeverjük a mártásba.
3. A sütőt egy sütőlemezzel együtt előmelegítjük 200 °C-ra. A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a borkőt, és alaposan felverjük. A habból előbb 1 nagy kanálnyit keverünk a spenótos mártásba, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk az összes habot.
4. Szétosztjuk négy 1,5 dl űrtartalmú, zsemlemorzsával beszórt sütőformába. A tetejét meghintjük a maradék sajttal. A formákat a forró sütőlemezre helyezzük, és betesszük a sütőbe. A hőfokot azonnal 190 °C-ra csökkentjük, és kb. 15 percig sütjük, amíg a szuflé szépen felemelkedik, és aranybarnára pirul. Azonnal tálaljuk.