Háromsajtos burgonyafelfújt Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 30 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, felfújtforma, kés, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
90 dkg ella burgonya
8 db tojás
3 dkg Lajta sajt
3 dkg ementáli sajt
3 dkg márványsajt
3 dkg vaj
2 teáskanál liszt
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 2,5 l-es felfújtformát, majd liszttel behintjük (1. kép).

2. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10-15 percig főzzük. Leszűrjük és burgonyanyomóval sima pürévé törjük. Tálba tesszük.

3. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a háromféle reszelt sajtot (2. kép). Sóval, borssal ízesítjük.

4. A tojásfehérjét másik tálban, robotgéppel, kemény habbá verjük. Óvatosan a burgonyamasszába vegyítjük (3. kép).

5. A felfújtmasszát a formába kanalazzuk.

6. Előmelegített, 220 °C-os sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a massza felemelkedik. Sütés közben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, különben összeesik a felfújt! Azonnal fogyasztjuk.

Tartalmasabb fogást kapunk, ha füstölt sonkát keverünk a masszába.
A felfújt akkor készült el, ha a beleszúrt kötőtű tisztán jön ki belőle.