Diós pástétom Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, fokhagymaprés, kés, konyhai robotgép, pástétomsütő, sütő, sütőpapír, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, sütés, szögletes forma bélelése papírral, szűrés, turmixolás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Sütőpapírral kibélelünk egy hosszúkás pástétomformát.
2. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és burgonyanyomóval összetörjük.
3. A diót és a natúr kesudiót robotgépben durvára vágjuk, majd összekeverjük a vékonyan felszeletelt gombával, a kockára vágott hagymával és a zúzott fokhagymával (1. kép). A vajat serpenyőben megolvasztjuk és a keveréket 5-7 percig sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket. A tűzről levéve belekeverjük a burgonyapürét (2. kép), a felvert tojásokat és a reszelt sajtot. Sóval, borssal ízesítjük.
4. A masszát a pástétom-formába simítjuk, jól lenyomkodjuk (3. kép). Előmelegített, 190 °C-os sütőben kb. 60 percet sütjük.
5. A paradicsom héját lehúzzuk, majd darabokra vágjuk. A mártás többi hozzávalójával együtt lábosba tesszük és felforraljuk. Kis lángon 10 percig főzzük. Összeturmixoljuk. A diós pástétomot tálra borítjuk, felszeleteljük és a pikáns paradicsommártással leöntve kínáljuk.