Diós pástétom Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, fokhagymaprés, kés, konyhai robotgép, pástétomsütő, sütő, sütőpapír, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, sütés, szögletes forma bélelése papírral, szűrés, turmixolás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kesudió
25 dkg dióbél
25 dkg ella burgonya
2 evőkanál zöldfűszer
3 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
13 dkg csiperkegomba
5 dkg parmezán sajt
12 dkg zsíros sajt
4 db tojás
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A mártáshoz:
1 csipet kristálycukor
1 evőkanál vörösborecet
¾ dl vörösbor
3 nagyobb paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré

Elkészítés:

1. Sütőpapírral kibélelünk egy hosszúkás pástétomformát.

2. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és burgonyanyomóval összetörjük.

3. A diót és a natúr kesudiót robotgépben durvára vágjuk, majd összekeverjük a vékonyan felszeletelt gombával, a kockára vágott hagymával és a zúzott fokhagymával (1. kép). A vajat serpenyőben megolvasztjuk és a keveréket 5-7 percig sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket. A tűzről levéve belekeverjük a burgonyapürét (2. kép), a felvert tojásokat és a reszelt sajtot. Sóval, borssal ízesítjük.

4. A masszát a pástétom-formába simítjuk, jól lenyomkodjuk (3. kép). Előmelegített, 190 °C-os sütőben kb. 60 percet sütjük.

5. A paradicsom héját lehúzzuk, majd darabokra vágjuk. A mártás többi hozzávalójával együtt lábosba tesszük és felforraljuk. Kis lángon 10 percig főzzük. Összeturmixoljuk. A diós pástétomot tálra borítjuk, felszeleteljük és a pikáns paradicsommártással leöntve kínáljuk.

A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.