Burgonyaszuflé Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fakanál, habverő, kés, keverőtál, lábas, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hámozás, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db szétválasztott tojás
75 dkg hámozott burgonya
2 evőkanál vaj
1 dl tejszín
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat).

2. Kivajazunk egy 1 literes szufléformát vagy egy kerek jénai tálat.

3. A burgonyát forró, sós vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd egy tálban villával vagy krumplinyomóval összetörjük.

4. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Belekeverjük a tojássárgákat is.

5. A tojásfehérjéket sóval felverjük habosra, és óvatosan a krumplis keverékhez adjuk.

6. A szuflét az előkészített tálba kanalazzuk, és 15 percig sütjük. A sütő hőfokát ezután 190 °C-ra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) növelve még 15 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Forrón tálaljuk.