CSOKOLÁDÉTORTA PÁRIZSI KRÉMMEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, mikrohullámú készülék, nyomózsák, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, hűtés, kikeverés, pihentetés, sütés, szitálás
Adag: 1 tortaforma (10 szelet)
Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük. Folyamatosan keverve egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Az átszitált lisztet, a sütőport és a kakaóport, majd az olvasztott csokoládét is beleöntjük.
2. Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vékonyan kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A tésztát beleöntjük, a tetejét elsimítjuk. A 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, vagy amíg rugalmasra szilárdul. A kisült tésztát 5 percig a sütőformában pihentetjük, majd fémrácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt tortát kettévágjuk.
3. A párizsi krémhez a tejszínt állandóan kevergetve felforraljuk. A csokoládédarabokat beleszórjuk, és teljesen felolvasztjuk benne. A keveréket 5 perc alatt habosra verjük, közben a krém ki is hűl. A krém egyharmadát félretesszük, a maradékkal megtöltjük a tortát, illetve bevonjuk a tetejét és az oldalát.
4. A tortabevonót megolvasztjuk, egy nagy sütőpapírra simítjuk, és hagyjuk kihűlni. A már majdnem megszilárdult csokoládélapot a torta magasságánál kissé szélesebb csíkokra vágjuk, és körbevesszük vele a tortát – a csíkok a végüknél kissé fedjék át egymást.
5. A maradék párizsi krémet habzsákba töltjük, majd hullámmintában a torta tetejére nyomjuk. A tortát tálalás előtt legalább 60 percre hűtőszekrénybe tesszük.