Márvány tortácskák Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, hűtőszekrény, lábas, muffinsütő, nyújtófa, sütemény kiszúró formák, sütő, tűzhely
Eljárások: felengedés, forralás, főzés, gyúrás, hűtés, legírozás, nyújtás, pirítás, sütés, sütőforma bélelése, töltés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A tésztát összegyúrjuk és 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük.
3. Belemorzsoljuk a márványsajtot és addig főzzük, amíg a sajt elolvad. Sóval, borssal ízesítjük.
4. Másik lábosban felforraljuk a tejszínt. Beleszórjuk a morzsolt oregánót. Félretesszük hűlni.
5. A sajtmártásba belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt.
7. A tésztát lisztezett deszkán 6 mm vastagra kinyújtjuk, majd 8 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A tésztát 12 tortlett formába vagy muffin formákba nyomkodjuk. Megtöltjük a sajtos krémmel. A maradék tésztából körülbelül 2,5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki és a sajtkrém közepére helyezzük.
8. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Omlós tészta
1. Szitáljuk a lisztet a gyúródeszkára (1. kép).
2. A sütőport, a cukrot és a sót keverjük hozzá (2. kép).
3. A zsiradékot forgácsoljuk a lisztre és adjuk hozzá a tojásokat (3. kép).
4. Kívülről befelé haladva készítsünk belőle kemény tésztát (4. kép).
5. Burkoljuk nedves konyharuhába (5. kép), és pihentessük 60 percet a hűtőszekrényben.
6. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán (6. kép). Zsírozzunk ki egy tepsit és helyezzük bele a tésztát.