Gyümölcstiramisu Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, jénai edény, kávéfőző, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, léfacsaró, műanyagfólia, reszelő, szita, szűrő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, lerakás, passzírozás, áttörés, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4-6 főre
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Kimagozzuk a passiógyümölcsöt, átpasszírozzuk a húsát egy finom lyukú szitán. A passiógyümölcs-pürét félretesszük. A nektarint vagy az őszibarackot 2-3 percre forró vízbe mártjuk. (Így könnyebben lejön a héja.) Lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kimagozzuk és meghámozzuk. A húsát finomra, apróra daraboljuk, majd a püréhez adjuk.
2. A kávét vaníliás cukorral édesítjük, és hozzáöntünk 2 evőkanál Marsala bort. Alacsony falú tálba öntjük.
3. Egy tálban összekeverjük a mascarponét a cukorral és a vaníliával. A maradék 6 evőkanál Marsala bort, a szűrt narancslevet és a narancshéjat hozzákeverjük.
4. A keksz felét a kávés keverékbe mártjuk, és amikor megszívta magát, üvegtál aljára rakjuk. A mascarponés keverék felét a beáztatott kekszre kenjük, és megszórjuk reszelt, 70%-os csokoládéval. A gyümölcsöt a csokoládé tetejére kanalazzuk, 2 evőkanálnyit félrerakunk. A maradék kekszet a kávés keverékbe mártjuk, alaposan átitatjuk, és a gyümölcs tetejére helyezzük. Megszórjuk 1 evőkanálnyi kakaóporral. A maradék mascarponés keveréket a kekszek tetejére kenjük, megszórjuk a maradék 1 evőkanálnyi kakaóporral és a csokoládéreszelékkel.
5. Hűtőszekrényben legalább 4 órán át hűtjük.