Lekváros piskótatekercs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hústű, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, nyomózsák, sütő, sütőpapír, tepsi
Eljárások: formázás, göngyölés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, piskótatészta tekercselése, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral, töltés

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl eperlekvár
11 dkg kristálycukor
2 dl tejszín
18 dkg rétesliszt
másfél kiskanál sütőpor
3 db tojás
2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. Egy 25 x 30 cm-es tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, sütőpapírral úgy béleljük ki, hogy a szélein kilógjon. A lisztet zsírpapírra háromszor átszitáljuk, a sütőporral elkeverjük. A tojásokat elektromos habverővel 5 percig verjük, hogy vastag, habos és világos legyen.

2. A cukrot apránként beleszórjuk, és tovább verjük, amíg teljesen fel nem oldódik, a massza világos és csillogó nem lesz. A lisztet evőkanállal gyorsan, de gyengéden beleforgatjuk.

3. A masszát az előkészített tepsibe simítjuk, elegyengetjük, és a forró sütőbe tolva 12 percig sütjük, amíg aranysárga, az ujjunkkal benyomva rugalmas nem lesz. Egy tiszta konyharuhára sütőpapírt fektetünk, cukorral megszórjuk, és a tésztát ráborítva 1 percig állni hagyjuk. Utána a ruha és a papír segítségével összetekerjük, és így hagyjuk kihűlni.

4. A tésztát óvatosan széthajtjuk, a belsejét először a lekvárral, majd a habbá vert tejszín kétharmadával megkenjük, és újra összetekerjük. A maradék tejszínt habzsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk belőle a tetejére. Nyáron eperrel is díszíthetjük.