Hétvégi piskóta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hústű, jénai edény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, tűzhely
Eljárások: forralás, gőzölés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db finomra reszelt, héja citrom
másfél teáskanál rum
6 dkg vaj
18 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
3 db tojás
23 dkg kristálycukor
1 dl tejszín
1 csipet só
A cukormázhoz:
1 evőkanál víz
10 dkg porcukor
néhány csepp citromlé
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Egy hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, vékonyan megszórjuk liszttel.

2. A vajat kisebb lábosban, kis lángon, felolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, és kissé hűlni hagyjuk (de maradjon folyékony). A lisztet és a sütőport összekeverjük, nagy tálba szitáljuk. Egy másik tálban felverjük a tojást, belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a tejszínt, a rumot és a sót. A masszát a lisztes keverékhez öntjük, gyors mozdulatokkal sima tésztává eldolgozzuk. Végül az olvasztott vajat is belekeverjük.

3. A tésztát az előkészített formába töltjük, és a sütőben kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje enyhe nyomásra rugalmasan visszaugrik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A piskótát a formában hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk, és a papírt óvatosan lehúzzuk róla.

4. Egy kis lábost a harmadáig töltünk vízzel, felforraljuk, és levesszük a tűzről. A porcukrot tűzálló tálba szitáljuk, 1 evőkanálnyi vízzel meg a citromlével sűrű masszát keverünk belőle. A tálat a meleg vizes edény fölé tesszük, és a gőz fölött felmelegített cukormázat (1-2 perc) a piskótára csurgatjuk. Hagyjuk megkeményedni.

5. A piskótát a fogyasztásig légmentes csomagolásban tárolhatjuk. Így 3-4 napig is eláll.

Ha csak egy pár csepp citromra van szükségünk, ne vágjuk fel, elég ha beleszúrunk, és kinyomjuk a kellő lé mennyiséget.
Ez a recept Franciaországból származik. Ott a hét végi kiránduláshoz, víkendezéshez a piskótát előre elkészítik, légmentesen becsomagolják, és gond nélkül magukkal viszik.
A cukormáz a melegítéstől szép fényes lesz. De ne legyen túlságosan forró, mert akkor kikristályosodik, és elveszíti a fényét. A tál ne érjen bele a forró vízbe.
Ha gyerekeknek (is) készítjük a rum helyett rumaromával ízesítsük!