Diós és mákos bejgli Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, séfkés, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: gyúrás, hűtés, kelesztés, nyújtás, sütés, töltés
Adag: 8 rúd
Elkészítés:
Kovászt készítünk. A vajat, zsírt, porcukrot és a sót megszitált liszttel, gyorsan elmorzsoljuk. A kovászt és a tojásokat a liszthez adjuk, s jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány órát pihentetjük. Utána a tésztát 8 részre osztjuk, cipóvá gyúrjuk és meglisztezett deszkán 2-3 mm vastag, téglalappá kinyújtjuk. Rákenjük a mák- vagy a dió tölteléket a tésztára, felsodorjuk és gyengén kizsírozott vagy sütő papírral kibélelt tepsibe rakjuk. Tojással megkenjük, fél óráig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük, addig míg a tojás megszárad, megrepedezik a felszíne – ettől az eljárástól kapja majd a bejgli jellegzetes mintázatát. Hústűvel sűrűn megszurkáljuk és mérsékelten meleg, 160 C fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük. A jó omlós bejgli tészta, kizárólag magas sikértartalmú félfogós, sütő vagy réteslisztből, valamint csak sertészsír és vaj megadott arányú keverékéből készülhet. A zsiradékokat nagyon gyorsan dolgozzuk össze a liszttel. Még a kezünk melegétől sem olvadhatnak meg a szírdarabkák. A tészta sem melegedhet meg gyúrás közben. A legyúrt tésztát, nyújtása előtt jól hűtsük ki. A Pozsony-i diós és mákos patkó is ebből a tésztából és töltelékekkel készül.
Máktöltelék
A mákot, mákdarálón megdaráljuk.
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, mellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzá keverjük a fahéjat, a citromhéjat és kevés zsemlemorzsát.
Ízlés szerint adhatunk hozzá rumba áztatott mazsolát.
Bejgli, Pozsonyi kifli, bukta, kalács stb. töltelékének is alkalmas.
Diótöltelék
1. A cukorból és a vízből szirupot főzünk és a finomra őrölt dióra, öntjük.
2. Hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt narancshéjat és a morzsát.
3. Ízlés szerint rumba áztatott mazsolát is tehetünk hozzá.
Apróra vágott kandírozott narancshéjjal is készíthetjük.
Omlós kis kiflik, pozsonyi patkó, kelt kalács, bukta és bejgli töltelékeként használjuk.