Pisztáciás madeleine Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fakanál, habverő, hústű, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, madeleine sütőforma, sütő
Eljárások: darálás, habverés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 2 tepsi (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 és fél dkg darált pisztácia
1 csipet só
4 db tojásfehérje
1 evőkanál méz
18 dkg olvasztott vaj
25 dkg porcukor
½ teáskanál mandulaaroma
10 dkg univerzális liszt

vagy

10 dkg fehér liszt
A sütő kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Vékonyan kivajazunk 2 darab 12 kagyló formájú madeleine sütőt.

2. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, sót. Belekeverjük a pisztáciát.

3. Egy másik tálban a tojásfehérjéket kézi mixerrel magas fordulatszámon habosra keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a száraz adalékba, belekeverjük a vajat, mézet, mandulakivonatot.

4. A tésztát a kagylóformákba kanalazzuk, és 12-15 perc alatt megsütjük, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló már nem ragad a tésztától. A süteményt 15 percig hagyjuk a madeleine formában. Rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni.