Mandulás tojásnugát Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, tepsi
Eljárások: beforralás, darálás, dermesztés, főzés, hámozás, karamellizálás, kikeverés, reszelés, gyalulás, tojás szétválasztása, törés

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg hámozott mandula
8 nagyobb tojássárgája
½ teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál hideg víz
40 dkg kristálycukor
1 db reszelt héja citrom

Elkészítés:

1. A mandulát robotgépben finomra daráljuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy az olajtartalma ne váljon ki.

2. A tojássárgáját 10 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, míg bevonja a kanál hátát (vagy ha cukrászhőmérővel dolgozunk, 70 °C-osra melegítjük). A lábost azonnal jeges vízbe merítjük, és a cukros tojást hűlésig kevergetjük. Hozzáadjuk a darált mandulához, és simára dolgozzuk.

3. Egy kis lábosban, közepes lángon a maradék cukorból a citromhéjjal és a fahéjjal 8-10 perc alatt halvány mézszínű karamellt készítünk.

4. Hozzáadjuk a mandulás tojást, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg elveszíti ragacsosságát.

5. Végül a masszát kivajazott tepsibe (vagy kisebb, lapos sütőedénybe) öntjük, és legalább 120 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, a formából kiborítva nyújtófával összetörjük.