Zöldséges pite Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, kés, nyújtófa, serpenyő, sütőforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, julienre vágás, nyújtás, párolás, pirítás, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag mélyhűtött leveles tészta
4 db karikára vágott cukkini
1 és ¼ dl fehérbor
2 evőkanál vaj
2 db piros húsú paprika
2 db Julienre vágott sárgarépa
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A csemegepaprikát vágjuk vékony csíkokra, a cukkinit karikákra, a répát vékony szalagokra. A csemegepaprikát csipet sóval és olajjal tegyük serpenyőbe, majd erős tűzön pároljuk 10 percig. Ezután vegyük ki a paprikát és tegyük félre. Ugyanebben az olajban pirítsuk meg a cukkinit csipet sóval. Vegyük ki a serpenyőből, és ezt is tegyük félre.

Papírtörlővel itassuk fel a serpenyőben lévő olajat. Tegyük a serpenyőbe a vajat, a répát, a bort és a sót, aztán főzzük, míg a folyadék el nem párolog és a répa meg nem puhul. Ezután a répát tegyük félre.

Tiszta, enyhén lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a leveles tésztát, és tegyük 25 centiméteres lepénysütőbe úgy, hogy a szélei legalább 2,5 cm magasak legyenek. A tésztát szurkáljuk meg villával. A pitetésztát fóliával terítsük le, és előmelegített sütőben 190 °C-on süssük 35 percig. Vegyük le róla a fóliát, és süssük még 10 percig. Tálalás előtt díszítsük zöldségekkel.

A tojásos, húsos és zöldséges piték többsége kenyér vagy tészta alapú. Ezek a tésztaételek rendkívül népszerűek Olaszországban. Előételként, tízóraira, illetve uzsonnára fogyasztják. Egyúttal tökéletesek piknikhez is.
Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.

Leveles tészta

60 dkg liszt
50 dkg langyos vaj
1 csipet só
2.5 dl hideg víz
1 csipet kristálycukor
1 db tojás

1. Gyúródeszkára tegyünk 3 csésze átszitált lisztet. Készítsünk egy mélyedést a közepébe. A cukrot és a sót oldjuk fel a vízben, majd apránként dolgozzuk össze a lisztet annyi vízzel (1. kép), hogy lágy tésztát kapjunk. Tekerjük bele egy tiszta konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

2. A maradék lisztet tegyük a gyúródeszkára, majd adjuk hozzá a vajat és a tojásfehérjét (2. kép). Amikor már lágy és jól összedolgozott, alakítsuk négyszögletűre, csavarjuk konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

3. Vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből. Tegyük a vizes-lisztes tésztát kissé meglisztezett gyúródeszkára.

4. Jól meglisztezett sodrófával nyújtsunk a tésztából egy nagyobb, négyszögletes formát (3. kép).

5. A vajas, lisztes tésztát tegyük a kinyújtott tészta közepére, majd hajtogassuk rá a széleket (4. kép).

6. Nyújtsuk 2,5 cm vastag, négyszögletes alakúra (5. kép). Óvatosan tekerjük be egy tiszta konyharuhába, és pihentessük a hűtőszekrényben 20 percig.

7-8. A tésztát nyújtsuk kb. 1 cm vastagra, négyszög alakúra. A sodrófával finoman megütögetve lapítsuk ki. Ezután nyújtsuk tovább, a sodrófát mindig egy irányba mozgatva, a közepétől a szélek felé haladva. Ugyanazt a részt sose nyújtsuk át kétszer. A tésztát hajtogassuk 3 rétegű lappá, majd nyújtsuk a másik irányban is (6. kép), és hajtogassuk ismét 3 rétegben össze. A tésztát ezután tegyük ismét a hűtőbe 20 percre. Ismételjük meg a hajtogatást, a forgatást és a hűtést még 4 alkalommal. Az utolsó ismétlés után a tésztát már a receptben leírtak szerint használhatjuk, vagy későbbi felhasználásig lefagyaszthatjuk.