Pikáns pite orosz salátával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, sütő, sütőforma, sütőpapír, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütőforma bélelése, szűrés, vakon sütés

Adag: 1 sütőforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag omlós tészta
18 dkg bébi sárgarépa
18 dkg zöldbab
18 dkg zöldborsó
5 dl majonéz
2 db burgonya

Elkészítés:

1. Ha a tészta elkészült, a hűtőbe rakjuk.

2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy 23 centiméteres kerek sütőformát. A tésztát kissé lisztezett gyúródeszkán 5 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Kibéleljük a sütőformát, az oldalakat is. A tésztát villával megszurkáljuk, beborítjuk sütőpapírral és egy kiló szárazbabbal. Ezzel a súllyal borítva 20 perc alatt világosbarnára sütjük. Levesszük a papírt és a babot.

3. A zöldségeket forró, sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük. A főtt burgonyát, a sárgarépát felkockázzuk, a zöldbabot kis darabokra vágjuk. Néhány zöldséget díszítésnek félrerakunk.

4. A majonézt a kész zöldségekkel összekeverjük, a tésztára öntjük, zöldségdarabokkal díszítjük.

E különleges pite állófogadásokon kedvelt.

Majonéz

2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál só
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Tojásos tészta

30 dkg liszt
12.5 dkg vaj
2 db tojássárgája
0.5 teáskanál só
2-4 evőkanál hideg víz

1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.

2. Hozzáadjuk a tojássárgáját is. A vajjal összemorzsoljuk.

3. A jeges vízzel kemény tésztát gyúrunk. Cipót formálunk, nejlonzacskóban vagy folpackban 60 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

Az aktuális recept szerint használjuk a tésztát.