Zöldséges és sajtos pite Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, séfkés, serpenyő, sütő, sütőforma, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, hámozás, kikeverés, kimagozás, nyújtás, párolás, sütés, sütőforma bélelése, vakon sütés

Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ db kimagozott, apróra vágott piros húsú kaliforniai paprika
25 dkg mélyhűtött leveles tészta
15 dkg ricotta sajt
1 kisebb karikára vágott cukkini
12 és fél dkg kockára vágott padlizsán
10 dkg koktélparadicsom
½ db kimagozott, apróra vágott sárga húsú kaliforniai paprika
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ fej hagyma
1 db tojássárgája
4 evőkanál zöldségleves
4 evőkanál parmezán sajt
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat). Kiolajozunk egy 28 centiméteres kerek sütőformát.

2. Egy másik tálban a hagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a kaliforniai paprikákat, a cukkinit, a padlizsánt, és 5 percig alacsony fokozaton pároljuk valamennyit. Következik a paradicsom, majd a sózás.

3. Nagyon alacsony fokozaton, befedve pároljuk, a zöldséglevet beleöntjük, hogy ki ne száradjon.

4. A tésztát 3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk. A már előkészített sütőlemezt kibéleljük, a tésztát villával megszurkáljuk, beborítjuk sütőpapírral és egykilónyi szárazbabbal. Ezzel a súllyal borítva 15-18 perc alatt világosbarnára sütjük. A papírt és a babot levesszük.

5. A ricottát, a parmezánt, az előkészített zöldségeket és a tojásokat összekeverjük, s a tésztára borítjuk, amit 20-25 perc alatt készre sütünk. Melegen tálaljuk.

Leveles tészta

10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál só
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük (1. kép). A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük – így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk (3. kép).

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje.

5. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk (4. kép). Kissé belisztezett felületen 12×35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk (5. kép).

6. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk (6. kép). Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

7. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

8. Az 5-7. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát (7. kép), hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz (8. kép). Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

Kb. 53 dkg tésztát kapunk.

Zöldségleves

1 szál sárgarépa
1 kisebb paradicsom
1 szál póréhagyma
6 szál petrezselyemzöld
2 db zellerszár
0.5 teáskanál só
20 dl forró víz
1 fej hagyma
5 szem fekete bors
1 db babérlevél
1 szem szegfűszeg
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.

3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.

4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.