Hagymás lepény Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, vakon sütés

Adag: 1 tortaforma (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál jéghideg víz
9 dkg darabolt vaj
20 dkg finomliszt
A töltelékhez:
7 fej fehér hagyma
3 dkg reszelt parmezán sajt
3 dkg vaj
1 evőkanál francia mustár
3 db tojás
1 és ¼ dl tejföl

Elkészítés:

1. A vajat a liszttel keverőgépben összemorzsoljuk, majd a vizet beleöntve még 20 másodpercig verjük, amíg a tészta össze nem áll. Ha kell, még egy kevés vizet adunk hozzá. Meglisztezett deszkára áttéve rugalmas tésztává gyúrjuk. Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A tésztát két folpacklap között akkorára nyújtjuk, hogy a formába fektetve az alját meg az oldalát befedje. A kilógó tésztát levágjuk. Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. A tésztára zsír- vagy sütőpapírt fektetünk, és a mélyedésébe nyers rizst, illetve babot töltünk. 10 percig így sütjük, majd a rizst vagy babot és a papírt eltávolítva a tésztát még 10 percre a sütőbe visszatesszük, aranysárgára sütjük.

3. A töltelékhez a hagymát a vajon kevergetve megpároljuk, majd kihűtjük.

4. A tojásokat a tejföllel simára keverjük. A tésztalapot a mustárral megkenjük, a hagymát ráterítjük. A tejfölös keveréket rásimítjuk, a parmezánnal megszórjuk. 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Paradicsomsalátával kínáljuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.