Hagymás-tejfölös lepény Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, hámozás, kelesztés, párolás, sütés

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 és fél dl langyos víz
1 kávéskanál só
1 evőkanál szárított élesztő
50 dkg kenyérliszt
A tetejére:
5 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
20 dkg húsos füstölt szalonna
Elkészítés:

1. A tésztát megdagasztom és meleg helyen a duplájára kelesztem.

2. Amíg kel a tészta, addig a húsos szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját, a pörcöt félreteszem. A megmaradt zsírban megpárolom a félfőre karikázott hagymát, vigyázva, hogy ne piruljon meg, hiszen még a sütőben is sülni fog.

3. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kihúzogatom a sütőlapon és 200 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütöm.

4. Rákenem a tejfölt a tetejére, elosztom rajta a megpárolt hagymát és megszórom a szalonnapörccel. Visszateszem sülni még néhány percre.

Régen a kenyérsütés napjára már elfogyott a kenyér – hiszen így volt kiszámolva, kiadagolva. Ezért a megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy adagot, kinyújtották és még a kenyerek előtt megsütötték a kemencében, úgy, hogy a tüzet félrehúzták. Ez a reggelire fogyasztott sült tészta így kapta a nevét is: lángos, lángelő. Általában zsírozták, fokhagymázták, néhol tejföllel ették. Azonban soha nem került rá reszelt sajt, mint a ma oly divatos töki pomposra. Sokkal közelebb áll a hagyományos recepthez az ipolyszalkai kemencés lepény, amit a tájház asszonyai sütnek a környékbeli rendezvényeken. A pontos receptjét nem ismerem, de mivel már ettem ilyet, így született az én változatom. Bár az igazi az, ami kemencében sül, de azért ez sem rossz!