Aratóünnepi pite Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hevítés, hűtés, kimagozás, nyújtás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, vakon sütés

Adag: 6 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg reszelt cheddar sajt
15 dkg apróra vágott sütőtök
10 dkg rózsáira bontott brokkoli
2 db tojássárgája
2 és fél dl tej
17 és fél dkg hideg vaj
25 dkg sima liszt
 dl hideg víz
1 evőkanál olaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 db apróra vágott piros húsú paprika
1 db apróra vágott zöld húsú paprika
1 kisebb apróra vágott burgonya
1 szál apróra vágott sárgarépa
3 dkg sima liszt
A tetejére:
1 db kissé felvert tojás

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Feldarabolunk 12,5 dkg vajat. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat. Ujjheggyel összedolgozzuk, amíg morzsolódó tésztát kapunk. Hozzáadjuk majdnem az összes vizet, késsel keményre dolgozzuk a tésztát, ha kell, adunk hozzá még egy kis vizet. Lisztezett felületen gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk.

2. A tésztát kettéosztjuk, a felét kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kivajazott, 21 cm átmérőjű, hullámos szélű kerek formát, és 20 percre behűtjük. A tészta másik feléből 25 cm átmérőjű kört nyújtunk. Ezt csíkokra vágjuk, és a csíkokat sütőpapírra tesszük egymástól 1 cm-nyire. A többi csík segítségével rácsmintát alakítunk ki. Letakarjuk az egészet fóliával, és óvatosan hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

3. Kivágunk egy akkora kört zsírpapírból, hogy befedje a tésztával bélelt sütőformát. A papírra egy réteg száraz babot vagy lencsét teszünk. A sütőben 10 percig sütjük, aztán eltávolítjuk a papírt és a babot vagy lencsét. További 10 perc alatt világos aranysárgára sütjük a tésztát, majd hagyjuk hűlni.

4. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a hagymát, és 2 perc alatt puhára pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és kevergetve 3 percig pirítjuk. A többi zöldséget éppen csak puhára gőzöljük vagy pároljuk. Nagy tálban összekeverjük a hagymás paprikát a többi zöldséggel.

5. Kis serpenyőben felhevítjük a maradék vajat. Beletesszük a lisztet, kevergetve 2 percig pirítjuk. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Állandóan kevergetve, közepes lángon főzzük, amíg felforr, és besűrűsödik, még 1 percig forraljuk, aztán levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját meg a sajtot, és simára keverjük. A mártást a zöldségekre öntjük, jól megkeverjük az egészet. A keveréket a formában lévő tésztára öntjük, a tészta szélét megkenjük tojással.

6. Sütőpapír segítségével a tésztarácsot a zöldségmassza tetejére helyezzük, a túllógó széleket levágjuk, megkenjük egy kis tojással, hogy a már kisült tésztához tapadjanak. A tetejét is megkenjük tojással, és 30 percig sütjük, vagy amíg aranybarna lesz.