Karfiol-brokkoli lepény Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, szita, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, gyúrás, nyújtás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, szűrés, vakon sütés

Adag: 1 lepényforma (18 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
1 csipet só
1 csipet pirospaprika
3 evőkanál víz
8 dkg hideg vaj
18 dkg liszt
ízlés szerint szárított kakukkfű
A töltelékhez:
10 dkg brokkolirózsa
10 dkg karfiolrózsa
2 evőkanál vaj
7 dkg gruyere sajt
¾ dl zöldségleves
1 és ¼ dl tej
1 evőkanál liszt
1 fej hagyma
ízlés szerint pirospaprika
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk. Szárított kakukkfűvel és pirospaprikával fűszerezzük. Belemorzsoljuk a hideg vajat és annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy morzsalékos tésztát kapjunk.

2. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy 18 cm-es lepényformát. Alját villával megszurkáljuk. Sütőpapírral kibéleljük. Sütőbabbal megszórjuk (1. kép) és előmelegített, 190 °C-os sütőben 5 percig „vakon” sütjük. A sütőbabot a papírral együtt eltávolítjuk.

3. A töltelékhez a karfiol- és brokkolirózsát, a cikkekre vágott hagymát sós vízben 5-7 percig főzzük. Lecsöpögtetjük.

4. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és a levessel. Állandó keverés mellett besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd belereszelünk 5 dkg sajtot (2. kép).

5. A főtt zöldségeket az elősütött tésztára halmozzuk (3. kép). Leöntjük a sajtmártással és meghintjük a maradék reszelt sajttal. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Pirospaprikával meghintjük.

Zöldségalaplé

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.