Karfiol-brokkoli lepény Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, szita, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, gyúrás, nyújtás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, szűrés, vakon sütés
Adag: 1 lepényforma (18 centiméteres)
Elkészítés:
1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk. Szárított kakukkfűvel és pirospaprikával fűszerezzük. Belemorzsoljuk a hideg vajat és annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy morzsalékos tésztát kapjunk.
2. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy 18 cm-es lepényformát. Alját villával megszurkáljuk. Sütőpapírral kibéleljük. Sütőbabbal megszórjuk (1. kép) és előmelegített, 190 °C-os sütőben 5 percig „vakon” sütjük. A sütőbabot a papírral együtt eltávolítjuk.
3. A töltelékhez a karfiol- és brokkolirózsát, a cikkekre vágott hagymát sós vízben 5-7 percig főzzük. Lecsöpögtetjük.
4. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és a levessel. Állandó keverés mellett besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd belereszelünk 5 dkg sajtot (2. kép).
5. A főtt zöldségeket az elősütött tésztára halmozzuk (3. kép). Leöntjük a sajtmártással és meghintjük a maradék reszelt sajttal. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Pirospaprikával meghintjük.
Zöldségalaplé
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.