Csokoládés-cseresznyés torta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőforma, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, dermesztés, formázás, gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, töltés, vakon sütés

Adag: 1 tortaforma (6-8 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A cseresznyés töltelékhez:
1 és ¼ dl édes sűrített tej
18 és fél dkg kókuszreszelék
18 dkg kandírozott cseresznye
2 evőkanál világos rum
5 dkg darált mandula
A csokoládés tésztához:
10 dkg kakaópor
25 dkg sózott, lágy vaj
25 dkg fehér liszt
25 dkg finomított kristálycukor
½ teáskanál vaníliakivonat
A díszítéshez:
8 szem egész kandírozott cseresznye
A tortaforma kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A tésztához a vajat és a cukrot elektromos mixerrel összekeverjük, majd alkalmanként megállítva fehéredésig és krémesre dolgozzuk. Hozzáöntjük a vaníliát. A lisztet és a kakaót összekeverjük egy tálban. Beletesszük a vajas keverékbe, majd tésztává formáljuk.

2. Kivajazunk egy 24 centiméter átmérőjű, levehető aljú, kerek tortaformát. Kibéleljük a tésztával a formát. Lefedjük, és 1 órára a hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozat).

4. Kibéleljük sütőpapírral a tésztát, és megtöltjük száraz babbal vagy valamilyen más nehezékkel. 8-10 percig sütjük, majdnem keményre. Hagyjuk kihűlni.

5. A töltelékhez a kókuszreszeléket, a mandulát, a durvára vágott cseresznyét, a rumot és a sűrített tejet egy tálban jól összekeverjük. A tésztába kanalazzuk a masszát, és lenyomkodjuk egy kanál hátával. 120 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon.

6. A tortát 6-8 egyforma szeletre vágjuk, és kandírozott cseresznyével díszítve kínáljuk.