Málnás syllabub Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, turmixgép
Eljárások: habverés, hűtés, kikeverés, préselés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl tejszín
2 teáskanál frissen préselt/facsart citromlé
50 dkg friss málna

vagy

50 dkg mirelit málna
2 evőkanál porcukor
5 csepp rózsavíz
1 dl sherry

vagy

1 dl édes fehérbor

Elkészítés:

1. Félreteszünk 2 evőkanál málnát a díszítéshez. A maradék málnát összeturmixoljuk, simára keverjük 1 evőkanál porcukorral és a rózsavízzel. Félrerakjuk.

2. Lágy habbá verjük a tejszínt. Óvatosan hozzáadjuk a bort, a citromlevet és kevés porcukrot, majd alaposan összekeverjük. A málnapürét óvatosan beleöntjük, ettől pink színűvé és csíkossá-márványozottá válik. Ha szükségesnek ítéljük, adhatunk még hozzá porcukrot.

3. Üvegpoharakba kanalazzuk, félrerakott málnaszemekkel díszítjük a tetejét. Tálalás előtt 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

A népszerű angol finomságnak a XVI. századtól a XIX. századig tartott a diadalútja. Az eredeti syllabub alkohollal készült, többnyire fehérborral vagy almaborral, melyet felhabosítottak.