Citromos pácolt csirke mediterrán kenyérrel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, grillező, grillrács, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyharuha, reszelő, sütő, tepsi, turmixgép
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, grillezés, gyúrás, hámozás, hűtés, kelesztés, kimagozás, kovászolás, nedves pácolás, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db lebőrözött csirke felsőcomb
3 db héja, reszelt citrom
½ db leve citrom
3 evőkanál friss, összevágott koriander
2 gerezd összevágott fokhagyma
2 kisebb kimagozott, összevágott csípős paprika
4 dl joghurt
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
A mediterrán kenyérhez:
4 és ⅓ dl langyos víz
3 dkg élesztő
68 dkg kenyérliszt
1 és ⅓ dl olívaolaj
3 kiskanál só
10 dkg kimagozott, összevágott olívabogyó
10 dkg aszalt paradicsom

vagy

10 dkg darabolt marinált paprika
kevés hideg víz
A tepsi kikenéséhez:
igény szerint liszt
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Az élesztőt a langyos vízzel simára keverjük. 44 dkg lisztet tálba töltünk, és a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztős vizet meg az olajat beleöntjük, és ujjbegyünkkel a liszttel apránként összedolgozzuk, amíg a liszt teljesen át nem nedvesedett. A tésztát 5 percig erélyesen a gyúródeszkához ütögetjük, hogy teljesen sima legyen. Nedves konyharuhával letakarva 60-90 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy a duplájára megkeljen. Utána a maradék lisztet, sót, olajbogyót és marinált paprikát beledolgozzuk, a nedves ruhával letakarjuk, és újra a duplájára kelesztjük.

2. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. Két nagy tepsit vékonyan kivajazunk, kilisztezzük. A jó lágy tésztát kettéosztjuk, de óvatosan bánjunk vele, nehogy összeessen. Nedves kézzel 2,5 cm vastag, hosszú cipót formázunk belőle, a tepsire fektetjük, vízzel megkenjük, és liszttel megszórjuk. A sütőbe tolva 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrva már nem tapad a tűre ragacsos massza. Tálalás előtt rácsra fektetve, konyharuhával letakarva legalább 30 percig hűlni hagyjuk.

3. A pácléhez a joghurtot a paprikával, fokhagymával, korianderrel, citromhéjjal és -lével turmixoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. A felét tálba töltjük, a csirkedarabokat belerakjuk, és a páclé maradékával bevonjuk. 30 percre jégbe hűtjük. Utána tepsire fektetve grillbe vagy forró sütőbe toljuk, és addig hagyjuk benne, amíg át nem sült. A frissen sült kenyérrel tálaljuk.

Szabadtűzön, roston is elkészíthetjük ezt a fogást, így még különlegesebb ízhatást érhetünk el.
A mediterrán kenyér speciálisan ehhez a pácolt csirkéhez illik. A külseje ropogós, a belseje puha, könnyű, zamatos. Eredetileg aszalt, pácolt paradicsommal készítik, ami nálunk nem kapható, ezért ajánljuk, hogy alaposan leöblített, megszikkasztott marinált paprikát vegyünk helyette. A könyv ezen megjegyzése szerencsére már nem igaz, sok üzletben, ahol aszalt gyümölcsöket árulnak aszalt paradicsom is kapható. Néhány órása olívaolajba áztatva használjuk fel.
A citromos, korianderes joghurt íze kellemesen üdítővé teszi a csirkét, és nagyszerűen illik hozzá a mediterrán kenyér.