Diós-mandulás sajtgolyó Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, mozsár, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, pirítás, törés, turmixolás
Adag: 10 főre (20 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg durvára tört dióbél
5 dkg hámozott, durvára vágott mandula
7 és fél dkg krémsajt
7 és fél dkg roquefort sajt
7 és fél dkg ementáli sajt
10 dkg vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
néhány csepp konyak
Elkészítés:
1. Az ementálit apró kockákra vágjuk.
2. Turmixgépben összedolgozzuk a vajat, a krémsajtot és a rokfortot, hozzáadjuk az ementálikockákat, a konyakot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A masszából diónyi golyókat formázunk.
4. A felaprított mandulát sütőben kissé megpörköljük, összekeverjük a durvára őrölt dióval, és meghempergetjük benne a sajtgolyókat.
5. Hűtőbe téve megdermesztjük, minyonpapírban tálaljuk.
Könnyebben meghámozható a mandula, ha leforrázzuk, majd 2-3 percig állni hagyjuk a vízben.
A mandulát úgy pirítjuk meg, hogy egy sütőlapra tesszük, és előre 180 °C fokos sütőbe vagy 4-es fokozatú gázsütőbe tesszük 5-10 percre. Grill alatt is megpiríthatjuk, ekkor gyakran forgassuk, mert a mandula gyorsan megég.