Húsvéti torta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, nyújtófa, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás, nyújtás, töltés, törés

Adag: 1 tortaforma (26 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tejszín
5 dkg étcsokoládé
15 dkg kandírozott gyümölcs
1 teáskanál mandulaaroma
 dl víz
8 cl rum
1 db olasz piskóta
kevés porcukor
A tetejére:
20 dkg fondant
igény szerint ételfesték

Elkészítés:

1. A piskótát 1-1,5 cm vastagon felszeteljük. A szeleteket hosszában, átlósan kettévágjuk, így hosszú háromszögeket kapunk.

2. A 26 cm-es ovális, fél tojás alakú tortaformát 2 kanál rummal bekenjük. Kibéleljük a piskótaszeletekkel úgy, hogy a csúcsos végek befelé, a forma középpontja felé mutassanak.

3. A maradék rumot belekeverjük a vízbe, felét a piskótára locsoljuk. A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük. Belekeverjük a darabokra tördelt csokoládét és a felaprított kandírozott gyümölcsöket. A habot a piskótára kanalazzuk, megtöltjük az üreget. A maradék piskótaszeletekkel befedjük és meglocsoljuk a maradék rumos vízzel. Négy órára hűtőszekrénybe helyezzük.

4. A fondant-ba belekeverjük a piros vagy lila színű ételfestéket, porcukorral behintett deszkán kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. A tortát megfordítjuk, tálra borítjuk, a fondantszalagokat keresztben ráfektetjük.

Fondan bevonat

30 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
2 kávéskanál rum
néhány csepp ecet

1. A cukrot 1 dl vízzel és az ecettel addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, majd erős tűzre forrni tesszük. Már nem szabad kavargatni. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött kevés hidegvízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.

2. Ezután a lábast jéghideg vízbe állítjuk, és a szirupot egész langyosra hűtjük, amíg a teteje bebőrösödik. (Ha a tetején kristályszemek képződnek, a fondan nem lesz sima.) Ezt követően, fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha túl keményre sikerül, és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.

Színezhető 1-2 evőkanál feketekávéval, kakaóval, gyümölcslével, de túlhígítani nem szabad, mert nem fog megszáradni! Langyosan kenjük a tortára, de előtte hozzáadjuk a vajat és a rumot, ezektől a bevonat könnyebben kenhető, mégis sietve kell dolgozni vele, mert nagyon gyorsan szárad. Ha azonnal nem használjuk fel, nedves ruhával óvjuk a kiszáradástól. Ez esetben gőz felett langyosítjuk újra.

A bevonat 1 tortához elegendő.

Olasz piskóta

22 dkg kristálycukor
6 db tojás
1 csipet só
1 késhegynyi sütőpor
0.5 teáskanál reszelt citromhéj
13 dkg liszt

1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

2. Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban robotgéppel (a legmagasabb fokozaton) fehéredésig, nagyon sűrűre keverjük a tojássárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal.

3. A krémbe alacsony fokozaton belekeverjük a száraz hozzávalókat. Tálban, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Hablapáttal óvatosan a tésztába vegyítjük.

4. A tésztát gyors mozdulatokkal a kivajazott formába simítjuk és 35-45 perc alatt rugalmas tapintásúra, illetve tűpróbáig sütjük.

5. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk kihűlni. A kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt. Visszafordítjuk és teljesen kihűtjük.