Fahéjas-tejszínhabos ünnepi torta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, spatula, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: formázás, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás/rétegezés, sütés
Adag: 1 egész (16 szelet)
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt (5. fokozat, 190 fok). Pergamenpapírból kivágunk kilenc 20 cm átmérőjű kört, úgy hogy először egy sütőpapírra megfelelő méretű tortaforma segítségével kört rajzolunk, majd egymásra teszünk 9 lapot, összefogjuk és a rajz alapján ollóval egyszerre vágjuk ki a köröket.
2. Egy nagy tálban összevegyítjük a margarint, a cukrot, a fahéjat, a tojást 15 dkg liszttel, és robotgéppel addig keverjük, míg könnyű, levegős lesz (kb. 3 perc). Ezután a masszába keverjük a maradék lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk.
3. Vizes ruhával megnedvesítünk egy nagy (vagy két kisebb) sütőlemezt. Ráhelyezünk két sütőpapírkört a nagyra (vagy egyet-egyet a két kicsire). Széles, lapos késsel 4 evőkanálnyi tésztát simítunk vékony rétegben a papírmintákra.
4. A lapokat addig sütjük, amíg a szélük kissé megbarnul (6-8 perc). A sütőlemezt (sütőlemezeket) fémrácsra helyezzük, és a tésztát 5 percig hűlni hagyjuk, majd tortalapáttal óvatosan átemeljük a fémrácsra – a sütőpapírral együtt -, hogy teljesen kihűljön.
5. Ha a sütőlemez kihűlt, megkenjük az újabb sütőpapírköröket a tésztával. A sütést addig ismételjük, amíg a tészta elfogy – ebből a mennyiségből 9 tortalapunk lesz. Ha nem azonnal állítjuk össze a tortát, a kihűlt lapokat óvatosan tányérra rakjuk, és szorosan lefedve száraz, hűvös helyen tároljuk.
6. Jó néhány órával a tálalás előtt kemény habbá verjük a tejszínt.
7. Óvatosan lehúzzuk az egyik tortalapról a sütőpapírt, és a lapot tálra tesszük, majd megkenjük a habbal, erre újabb lap és habréteg kerül. Ezt ismételjük, amíg az összes lap el nem fogy. A torta tetején tejszínhab legyen.
8. A felső tejszínhabréteget megszórjuk kakaóporral. Egy késpenge tompa felével előrajzolhatjuk a szeleteket.
9. A tortát legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a lapok kissé megpuhuljanak, és könnyebb legyen a szeletelés.