Kérges rizs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, pirítás, sütés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
11 db tojás
25 dkg rizs
1 db 150 dkg-os kakas

vagy

1 db 150 dkg-os tyúk

vagy

1 db 150 dkg-os nyúl
1 gramm sáfrány
másfél dl száraz fehérbor
másfél dl tyúkhúsalaplé
50 dkg paradicsom
2 evőkanál olaj
20 dkg véres hurka

vagy

20 dkg butifarra kolbász
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A húst kicsontozzuk, majd felaprítjuk. A húst nagyméretű tűzálló edényben az olajon megpirítjuk.

2. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát apróra vágjuk. A belsőségekkel és hurkával a húshoz adjuk.

3. A húsalaplével és a fehérborral felöntjük, a sáfrányt beletesszük, sóval és borssal megfűszerezzük, az egészet 60 percig főzzük. Majd szűk 5 dl forró vizet beleöntünk, ismét megsózzuk, és újra felforraljuk.

4. Utána a kerek szemű rizst belekeverjük, 20-25 percig főzzük, hogy felszívja a levet, és megpuhuljon. Időnként megkevergetjük.

5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat feltörjük, sóval és borssal fűszerezzük, felverjük, majd rizsre öntjük. Az edényt alufóliával lefedjük, és az előmelegített sütőben a rizst jó 10 percig sütjük.

6. A fóliát eltávolítjuk, az ételt az edényben tálaljuk. A rizs tojásos kérgét az asztalnál törjük fel.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.