SHABU-SHABU Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fondü készlet, kés, keverőtál, papírtörlő, szűrő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, kikeverés, rák előkészítése, szikkasztás, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A shiitakegombát leöntjük lobogó forró vízzel és kb. 30 percig dagadni hagyjuk. A csiperkegombát kis éles késsel meghámozzuk, és négyfelé vágjuk.
2. Az újhagymát megtisztítjuk és kb. 2 centis darabokra szeljük. A kínai kelt és a spenótot alaposan megmossuk, és szitán lecsöpögtetjük. A kínai kelt keresztbe centiméternyi vastag csíkokra vágjuk.
3. A spenót leveleit megszabadítjuk vastag ereitől, a nagyobb leveleket félbe is vághatjuk. A szójacsírát hideg vízzel leöblítjük, és törlőpapírral leitatjuk.
4. A tofut egyforma vékony darabokra vágjuk, a hátszínt hajszálvékonyra szeleteljük. Az óriás scampit egyszer hosszába és egyszer keresztbe félbevágjuk és kibelezzük. Alaposan leöblítjük, és szárazra itatjuk. A megdagadt shiitakegombát felaprítjuk.
5. Az összes hozzávalót tálkákba osztjuk szét. Az asztal közepére állítjuk a melegítőt.
6. A tyúklevest, a rizsbort (szakét), a szójaszószt és a kevéske ecetet egy fazékba vagy fondütálba öntjük, s a levet felforraljuk.
7. A fondütálat a forró lével a felfűtött melegítőre állítjuk vagy a fazékból fondütálba öntjük át.
8. Az asztalnál ülő vendégek a hozzávalókat a lébe mártogatják és ízlés szerint hosszabb-rövidebb ideig puhulni hagyják benne. A megfőtt falatokat kiemelik a tálból és keresztülhúzzák az összekevert tojássárgáján.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.