KAKUKKFŰVEL SÜTÖTT KACSAMELL Téma: Egyéb kategória

Eszközök: kés, öntöttvas lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: főzés, hámozás, irdalás, karamellizálás, párolás, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg kacsamell
3 evőkanál olaj
1 kávéskanál kristálycukor
35 dkg tészta
100 dkg fejes káposzta
néhány gerezd fokhagyma
néhány ág friss kakukkfű
ízlés szerint durva szemcséjű só
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

…házi tésztát nem gyúrtunk hozzá, találtunk hozzá megfelelő minőségű szárítottat.

1. A káposztát lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk vagy 20 percet.

2. Olajon cukrot karamellizálunk, majd beletesszük az enyhén kicsavart káposztát és pirítjuk. Közben levet is enged, amit teljesen elpárologtatunk és tovább pirítjuk, amíg a kellően barna színt elérjük. Sóval, cukorral és őrölt borssal ízesítjük.

3. Amikor kész, a kifőzött tésztával összekeverjük és megkóstoljuk, ha szükséges utóízesítjük. Tálalás előtt egy vas serpenyőben lepirítjuk.

4. A kacsamell bőrét kissé bevagdossuk, durva sóval, borssal ízesítjük és a bőrös felével kezdve megsütjük. Sütés közben friss kakukkfüvet és néhány gerezd fokhagymát teszünk mellé a serpenyőbe, és a zsíradékkal locsolgatjuk. Ha nem sütjük át teljesen akkor elég mindkét oldalnak 2-3 perc (ez persze méretfüggő). Amennyiben nem rozét szeretnénk, akkor sütőbe téve, locsolgatás mellett átsütjük.

Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.