MACESZGOMBÓC Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, keverőtál, lábas, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: formázás, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, pihentetés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tojássárgákat elkeverjük a meleg, olvasztott baromfizsírral, hozzáadjuk a sóval és gyömbérrel ízesített maceszlisztet.
2. Beleöntjük a meleg csontlét, alaposan elkeverjük.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és könnyedén hozzávegyítjük.
4. A masszát legalább 90 percre hűtőszekrénybe tesszük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, ezeket sós vízben 25 percig főzzük.
CSONTALAPLÉ
A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.