MACESZGOMBÓC Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, keverőtál, lábas, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: formázás, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, pihentetés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csésze maceszliszt
½ csésze csontalaplé
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál só
3 evőkanál baromfizsír
2 db tojás

Elkészítés:

1. A tojássárgákat elkeverjük a meleg, olvasztott baromfizsírral, hozzáadjuk a sóval és gyömbérrel ízesített maceszlisztet.

2. Beleöntjük a meleg csontlét, alaposan elkeverjük.

3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és könnyedén hozzávegyítjük.

4. A masszát legalább 90 percre hűtőszekrénybe tesszük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, ezeket sós vízben 25 percig főzzük.

A macesz a kovásztalan kenyér, amelyet pészachkor esznek, amikor tilos mindennemű kelt tészta fogyasztása. Pészach előtt minden élesztővel készült süteményt és kenyérfélét az utolsó morzsáig el kell távolítani a házból. A maceszt búzalisztből csinálják, szigorú szabályok szerint , például a liszt meg a víz összekeverésétől a lapok kisütéséig nem telhet el 18 percnél több.
A maceszgombócot tehetjük csirke- vagy marhahúslevesbe, és sült vagy saját levükben párolt húsok körete is lehet.

CSONTALAPLÉ

250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg só
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.