APPENZELLI BIBERLI Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, nyújtófa, sütemény kiszúró formák, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, darálás, formákkal való kiszúrás, formázás, forralás, gyúrás, hámozás, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, tojás szétválasztása, töltés
Adag: 1 tepsi
Elkészítés:
1. Egy tálba mérjük a lisztet, és elkeverjük a sütőporral. Hozzáadjuk a fűszereket és a rózsavizet.
2. A mézet és a cukrot mérsékelt lángon forráspontig melegítjük, levesszük a tűzről és a lisztes keveréket fokozatosan az olvasztott mézbe keverjük. Ezután addig dagasztjuk a tésztát, amíg nem ragad.
3. A töltelékhez a mandulát a cukorral, rózsavízzel, tojásfehérjével és mézzel marcipánszerű masszává gyúrjuk. Ha híg, adjunk még hozzá mandulát.
4. A mandulamasszát – folpack segítségével – kb. 5 mm vastagra sodorjuk, majd 4 cm-es átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
5. A tésztát szintén kb. 5 mm-es vastagságúra nyújtjuk, félbe vágjuk, majd az egyik felére rárakjuk a mandulaköröket, úgy, hogy egymástól nagyjából 3 cm-re legyenek. A tésztát a mandulakarikák szegélyénél kb. 1,5 cm-es sávban vízzel megnedvesítjük.
6. Az egészet lefedjük a kisodort tészta másik felével. A megnedvesített sávokban az ujjunkkal összenyomkodjuk a tésztát, majd 5 cm-es átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk a biberliket. Ügyeljünk, hogy a mandulakarika mindig középre kerüljön.
7. Lisztezett sütőlemezre tesszük a mandulás „szendvicseket” és egy éjszakán át pihentetjük.
8. Másnap tejjel megkenjük őket, majd egyenletes hőmérsékleten 20 perc alatt készre sütjük.
9. Közben elkészítjük a glazúrt. A vizet a burgonyaliszttel simára keverjük, felforraljuk, majd a lángról levéve belekeverjük a mézet. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd a frissen sült, még forró biberliket megkenjük vele.